Wonen en leefbaarheid

Doelstellingen en inzet

Product 725 Energietransitie

Doelen

  • Ons programma energietransitie is gericht op de uitvoering van het Klimaatakkoord namelijk energieneutraliteit uiterlijk in 2050 en 55% minder uitstoot van broeikasgassen in 2030. We werken in samenhang aan de onderdelen van de energietransitie: energie besparen, energie
    opwekken, warmtetransitie en duurzame mobiliteit. In de komende jaren ontvangen we naar verwachting middelen van het Rijk voor de uitvoering van het Klimaatakkoord. We zetten deze middelen in om met gelijke tred de energietransitie vorm te geven.
  • We bereiken inwoners met informatie over energiebesparing digitaal en via het energieloket. Er zijn 700 energiecoach- gesprekken en 300 installaties van kleine maatregelen. We organiseren samen met het regionaal energieloket webinars over energiebesparing in het algemeen en specifieke maatregelen in het bijzonder.
  • We ondersteunen bewoners die zelf niet kunnen investeren bij energiebesparende maatregelen en de warmtetransitie.
  • We bereiden integraal beleid voor om grootschalige zonneparken en windmolens een meerwaarde aan de omgeving te laten leveren.

Inzet

Samenwerken aan energietransitie.

  • We maken prestatieafspraken met coöperatie ZutphenEnergie (ZE) en gaan, binnen de mogelijkheden die op rijksniveau worden uitgewerkt, werken aan een structurele subsidierelatie.
  • In 2023 subsidiëren we de inzet van de energiecoaches van ZE.
  • We vernieuwen onze website zodat deze beter toegankelijk wordt voor bewoners en overzichtelijk op de beschikbare mogelijkheden voor ondersteuning.
  • In 2023 organiseren we een burgerberaad over een nader te bepalen onderwerp binnen de energietransitie.
  • Met de provincies Gelderland, Overijssel en de gemeenten Zwolle, Deventer en Apeldoorn willen we meer volume realiseren in de aanpak van te verduurzamen private woningen. In het project Transform richten we een marktplein in om de vragers naar energiemaatregelen te ontzorgen en aanbieders tot innovatie te inspireren. We ontwikkelen een model voor de haalbaarheid van de warmtetransitie voor de betrokken stakeholders en de mogelijkheid van financiering door eigenaren.

Energie besparen en warmtetransitie

  • Op basis van de Transitievisie Warmte 2021 stellen we in 2023 een wijkuitvoeringsplan op voor Noordveen en een beleidskader over het faciliteren van collectieve initiatieven gericht op energiebesparing en warmtetransitie. In 2024 volgen de Zeeheldenbuurt, Voorsteralleekwartier en Leesten.
  • We maken gebruik van een subsidie van de provincie Gelderland om het  bewonersoverleg in Noordveen te faciliteren.
  • Helbergen is onze eerste buurt waar we van het aardgas gaan en we werken een warmtenet uit gevoed met warmtewinning uit de IJssel. We stellen samen met onze stakeholders en bewoners in 2023 een wijkuitvoeringsplan op. De bewoners zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van het warmtenet en we benutten koppelkansen van werkgelegenheid.

Energietransitie voor iedere bewoner

  • De warmtetransitie moet voor iedere inwoner haalbaar zijn. Het streven is de woonlasten te verlagen voor inwoners. Een deel van onze inwoners kan geen geldlening afsluiten voor energiebesparende maatregelen. We vormen een energiefonds voor bewoners die energietransitie niet zelf kunnen betalen.
  • We voeren in 2023 energiebesparende maatregelen uit voor inwoners die een laag inkomen en hoge energiekosten hebben. We willen dat doen via isolatie, zonnepanelen of een pakket van kleinere maatregelen. In 2023 kunnen we een eerste groep van 125 woningen aanpassen binnen de rijksregeling. We ramen middelen voor de volgende fasen in 2024 en 2025. We werken de plannen uit in nauwe samenhang met ons energie-armoedebeleid.
  • Om bewoners te helpen hun woning te verduurzamen continueren we de inzet van het regionaal energieloket. Naast dit digitale loket zorgen we voor structurele financiering van het fysieke loket van ZutphenEnergie aan de Overwelving.

Opwekken van groene elektriciteit

  • In 2021 hebben we een Regionale Energie Strategie (RES) opgesteld. Hierin staat dat de regio in 2030 1,07 TWh aan duurzame energie opwekt via zonnepanelen op daken, windenergie en zonneparken op land. In de RES zijn ook zoekgebieden aangewezen voor het opwekken van elektriciteit met grootschalige windmolens. In 2023 wordt een voortgangsdocument opgeleverd. In 2025 volgt een herijking van de strategie.
  • Lokaal wordt in 2022 en 2023 een afwegingskader voor zonne- respectievelijk windenergie opgesteld. In het lokale afwegingskader voor zonne-energie staan criteria over de landschappelijke inpassingen van zonneparken, de projectparticipatie door omwonenden en de financiële participatie van inwoners in een project.
  • Buurtgerichte energietransitie BES: samen met bewoners werken we aan een integrale gebiedsontwikkeling. Grootschalige opwek van energie heeft een grote impact op de woon- en leefomgeving van inwoners. Alleen met voldoende draagvlak komt de energietransitie van de grond. Hiervoor zijn in 2023 en 2024 middelen nodig voor het begeleiden en ondersteunen van een buurtgerichte aanpak voor het verduurzamen van particuliere woningen.    
  • We continueren de taskforce zon op dak, waarbij we actief de aanleg van zonnepanelen op parkeer- en bedrijventerreinen stimuleren. We monitoren de ontwikkeling van zonne-energie op daken in de gemeente en informeren over de mogelijkheden voor het opwekken van elektriciteit via zon op daken van inwoners.
  • Het verduurzamen van onze monumenten en onze binnenstad stelt ons voor een grote opgave. We bereiden een samenhangende visie en aanpak voor om de monumentale waarden en het toepassen van verduurzamings-maatregelen te combineren.
  • We continueren het project SmartEnergyHub De Mars. Op en rond ons industrieterrein De Mars komen vragen samen in het kader van een toekomstbestendig industrieterrein met een duurzame energievoorziening en slim gebruik van het elektriciteitsnetwerk (smart grid). Initiatiefnemers willen een waterstoffabriek starten op De Mars. Met publieke en private partners willen we vraag en aanbod van elektriciteit en opslag slim verbinden.
Deze pagina is gebouwd op 11/10/2022 11:10:39 met de export van 11/10/2022 11:03:35