We streven naar een groene, klimaatbestendige en natuurinclusieve ruimtelijke inrichting. De openbare ruimte nodigt uit voor recreatief medegebruik en draagt bij aan de leefkwaliteit van onze inwoners.
We geven uitvoering aan de doelen van het Bomenbeleidsplan. Dit doen we door het uitbreiden van het bomenbestand, het verbeteren van de vitaliteit van onze bomen en te zorgen voor de juiste boom op de juiste plek.
We versterken de huidige groenstructuur waarbij verbindingen tussen dorp, stad en buitengebied leidende principes zijn. Zo creëren we een groen netwerk voor mens en natuur. Hiervoor worden de perspectieven en ambities uit de Groenatlas gehanteerd.
We stellen kaders voor het beperken van wateroverlast, hitte en droogte in het klimaatadaptatiebeleid. Dit is noodzakelijk voor het realiseren van een toekomstbestendige leefomgeving. Onze inwoners, werknemers, ondernemers en bezoekers moeten veilig en aangenaam kunnen wonen, werken, ondernemen en recreëren onder alle weersomstandig-heden.
We richten ons op een waterrobuust systeem waarbij de kwaliteit en kwantiteit van water in onze gemeente wordt gewaarborgd. Hiermee anticiperen we op het veranderende klimaat en geven we invulling aan de wettelijke zorgplichten uit het Watertakenplan 2021-2025.
We onderzoeken in overleg met het Waterschap de mogelijkheid om op een verantwoorde wijze zichtbaar, natuurlijk water toe te voegen aan het watersysteem binnen de gemeente Zutphen.
We geven richtlijnen voor het verbeteren van de leefgebieden van plant en dier in het biodiversiteitsbeleid. Hierbij wordt uitgegaan van de basisbehoeften van soorten: voedsel, veiligheid, vocht, voortplanting en verbindingen.
We werken zowel voor als met de samenleving aan vergroening, klimaatadaptatie en natuur.
We vergroten de bewustwording over deze thema’s en benutten de energie uit de samenleving.
Inzet
Biodiversiteit, toevoeging van volwaardig groen en klimaatadaptieve, waterrobuuste inrichting nemen we in de uitwerking en uitvoering mee bij gebiedsontwikkelingen, herinrichtingen, civiele vervangingen en gemeentelijke voorzieningen. De komende jaren speelt dit bijvoorbeeld bij de woningbouwprojecten Helbergen, De Hoven en Schouwbroek, de herinrichting van de Paulus Potterstraat, de aanpak van de geluidswal Leesten en inrichting van het buitenterrein bij de nieuwbouw van Kompaan.
In de omgevingsvisie is biodiversiteit, groen, klimaatadaptatie en water integraal onderdeel. In het verlengde daarvan formuleren we een beleid- en uitvoeringsplan klimaatadaptatie. De resultaten van de verrichte onderzoeken naar hittestress, waterverdeling en langere termijn gevolgen van klimaatverandering nemen we hierin mee.
We stimuleren de toevoeging van groene daken en het verminderen van verhard oppervlakte bij bedrijven en particulieren.
Bij bedrijventerrein De Mars werken we samen met ondernemers en grondeigenaren om groen toe te voegen, waar mogelijk verhard oppervlakte te verminderen, daken te benutten voor vergroening en bebouwing in positieve zin te benutten voor biodiversiteit.
We faciliteren en stimuleren het private initiatief bij de Linie van Hooff om verhard oppervlakte te verminderen, groen en ruimte voor natuurlijk spelen toe te voegen. We nodigen bewoners actief uit om op andere plekken in de gemeente voorstellen te doen voor vergroten van groen en klimaatadaptieve inrichting. De binnenstad vraagt hierin extra creativiteit bijvoorbeeld bij de herinrichting van de Lange Hofstraat en bij herschikking van het parkeren in de binnenstad.
We stellen het bergen van hemelwater op eigen terrein, natuurinclusief bouwen en verbindende (openbare) groenstructuren bij gebiedsontwikkelingen als norm. Groen wordt ingezet om ecologische en recreatieve verbindingen te leggen met de omgeving en om klimaatopgaven zoals wateropvang, waterberging en koelte te integreren in de openbare ruimte. Bij herinrichtingen en reconstructies worden maatregelen ten behoeve van groen en klimaatadaptatie toegepast. Zo wordt bij het onderhoud aan de Houtwal het hemelwater afgekoppeld, komt er grasbeton op de parkeerplaatsen en krijgen de bomen meer ruimte.
We zetten in op een groene inrichting en ecologisch beheer van de openbare ruimte. Bermen en gazons worden minder vaak gemaaid en worden ingezaaid met bloemen en kruiden. Bomen worden tijdig vervangen als ze ziek zijn of in verval. Op veel plekken in onze gemeente geldt dit voor kastanjes, essen en beuken. Op de Voorster- en Kapperallee is een onderzoek naar de vervanging voor de beuken noodzakelijk.
We planten extra bomen aan. We kiezen hierbij veelal voor klimaatbestendige bomen met een meerwaarde voor vogels en insecten. Bijvoorbeeld bij de herinrichting van de Paulus Potterstraat en de planvoorbereiding van Leesten - Schouwbroek. Ook bij de vervanging van de geluidswal bij Leesten en op parkeerplaatsen bij sportverenigingen zien we ruimte om extra bomen te planten.
We inventariseren waar de gevolgen van klimaatverandering het grootst zijn. Dit doen we door de stresstesten te actualiseren en risicodialogen te voeren met de samenleving. Op basis van deze informatie wordt een uitvoeringsagenda klimaatadaptatie opgesteld.
We onderzoeken hoe de waterverdeling tussen bebouwd gebied en land kan worden geoptimaliseerd. Middels een kansenkaart brengen we de mogelijkheden hiervoor in beeld.
Samen met Woonbedrijf Ieder1 en Waterschap Rijn en IJssel starten we met een pilot in de Zuidwijken om water langer vast te houden en droogte tegen te gaan. Het vervangen van verharding door groen is hierbij het uitgangspunt.
We stellen een biodiversiteitsplan op waarin de streefbeelden voor de gewenste basiskwaliteit van natuur worden beschreven.
We evalueren het beheer met schapenbegrazing en het beheersen van de eikenprocessierups en passen eventueel dit beleid aan op de gestelde doelen uit het (nog vast te stellen) biodiversiteitsplan.
We gaan aan de slag met natuur- en milieueducatie. Samen met partners zoals bijvoorbeeld de Techniekfabriek, scholen en IVN geven we hier invulling aan. Ook het vergroenen van schoolpleinen en de omvorming naar natuurlijke speelplekken is hieraan verbonden.
We stimuleren en faciliteren initiatieven op het gebied van vergroening, klimaatadaptatie en natuur. Het werken aan een duurzame en gezonde leefomgeving doen we met inwoners, (vrijwilligers)organisaties, woningcorporaties, instellingen en bedrijven. Zo gaan we:
Het vergroenen van tuinen, de aanleg van gevelgroen en groenadoptie door inwoners stimuleren;
Bewonersinitiatieven faciliteren bij het vergroenen van hun leefomgeving;
Stimuleren van aanleg van landschapselementen in het buitengebied;
Prestatieafspraken maken met woningcorporaties voor het klimaatbestendig maken van woningen;
Een lokaal hitteplan opstellen in samenspraak met zorginstellingen;
Oevers natuurvriendelijk inrichten samen met het Waterschap;
Met de bedrijven en grondeigenaren op De Mars verkennen waar we groen kunnen toevoegen.
We onderzoeken de mogelijkheden voor de aanleg van een klimaatpark onder de strook van de huidige hoogspanningsleidingen na de verkabeling.
Deze pagina is gebouwd op 11/10/2022 11:10:39 met de export van 11/10/2022 11:03:35