Beperken criminaliteit en overlast in de woonomgeving.
Beperken jeugdoverlast en criminaliteit.
Bevorderen van de veiligheid op straat.
Inzet
Uitvoeren van de ambities, doelstellingen en prioriteiten uit het Integraal Veiligheidsplan 2020-2024 en uitvoeringsplan 2023. Nadruk ligt op de aanpak en bestrijding van drugscriminaliteit en ondermijning.
Samen met ‘Zutphen in Cijfers’ een nieuw onderzoek opzetten onder inwoners om op te halen wat er speelt op het gebied van veiligheid en leefbaarheid.
We communiceren eerlijk en duidelijk over hoe wij werken aan het verbeteren van veiligheid.
De huidige aanpak Woonoverlast wordt gecontinueerd en verbeterd.
Jongerenstraatcoaches worden ingezet in de wijken om overlast tegen te gaan en spelen een belangrijke rol in de preventieve aanpak van (drugs)criminaliteit.
Wijkagenten, Toezicht en Handhaving en de straatcoaches zijn zoveel mogelijk fysiek in de wijk aanwezig.
We werken samen met scholen in het kader van een veilige school.
We intensiveren de samenwerking tussen zorg en veiligheid: om enerzijds de jeugdoverlast in wijken te voorkomen en anderzijds om preventieve interventies te plegen op thema’s als gebruik van alcohol & drugs, sexting, gameverslaving en criminaliteit. Samenwerking “Veilige School” is hier onderdeel van.
We informeren onze inwoners en bedrijven over risico’s met betrekking tot digitale criminaliteit.
We stellen een afwegingskader op voor cameratoezicht met kaders waarbinnen mogelijk cameratoezicht toegepast kan worden. Privacyaspecten spelen hier een belangrijk rol.
Ondermijning
Doelen
Effectief aanpakken van ondermijnende criminaliteit.
Versterken van de leefbaarheid en veiligheid in kwetsbare wijken en buurten.
Vitale bedrijventerreinen door het voorkomen, verstoren en verminderen van activiteiten zoals drugsproductie en drugshandel, witwaspraktijken, vastgoedfraude en arbeidsuitbuiting/ mensenhandel.
Inwoners en ondernemers herkennen verschijnselen die op ondermijning kunnen wijzen én zijn meer bereid om hier ook melding van te maken.
Inzet
Signalen van ondermijning worden in samenwerking met het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum en de gemeentelijke projectleider ondermijning opgepakt. Concrete, zichtbare interventies volgen, waaronder:
het uitvoeren van integrale controles; deze worden op het huidige niveau van 2022 gecontinueerd;
panden en woningen met criminele activiteiten worden gesloten;
lasten onder dwangsom worden uitgereikt;
optimaal gebruik van communicatie;
bestuurlijk afpakken.
Samen met de politie brengen we in kaart brengen welke gebieden risicovol zijn voor criminele activiteiten of genoemd worden als ‘onveilig’.
Het doen van Bibob-onderzoeken.
Aandacht voor preventie in het sociaal domein; door specifieke aandacht voor zorgcriminaliteit en een verbeterde samenwerking tussen de aanpak ondermijning en de fraudeonderzoekers.
Door publiekscampagnes bewustwording bij inwoners vergroten en voorlichting geven aan ondernemers over de gevaren van ondermijning. We geven daarbij concreet aan hoe ze moeten handelen.
We communiceren richting onze inwoners en ondernemers waar zij terecht kunnen met meldingen van overlast en onveiligheid. Dit loopt via 1 systeem en 1 kanaal.
Drugscriminaliteit
Doelen
Voorkomen van jonge aanwas in de georganiseerde (drugs)criminaliteit.
Inzet
Uitvoeren actieplan drugscriminaliteit 2022-2023. Inzetten op drugspreventie om te voorkomen dat mensen drugs gaan gebruiken of om schade die drugs tot gevolg kan hebben te voorkomen door:
Beperken van de beschikbaarheid van drugs.
Voorlichting, met name over risico’s van drugs en blowen als ‘zelfmedicatie’ bij bv ADHD.
Zo snel mogelijk reageren op beginnende problemen.
Strak handhaven op drugsoverlast, maar verslaafden óók hulp bieden om van hun verslaving af te komen. Straffen is bij deze aanpak geen doel op zich. Daarvoor werken we samen met handhavers, hulpverleners, straatcoaches en het eigen of een vrijwillig sociaal netwerk.
Veilig Uitgaan
Doelen
Verhogen van de veiligheid in het uitgaansgebied.
Wij streven naar een innigere samenwerking tussen horeca, politie en gemeente en een doorontwikkeling van Veilig Uitgaan.
We streven naar een goede balans tussen een levendige horecasector en het gevoel van leefbaarheid en veiligheid. Dat doen wij in goed overleg met de ondernemers en omwonenden.
Voor ieder winkelgebied en alle bedrijventerreinen verkrijgen en behouden wij het keurmerk veilig ondernemen (KVO).
Inzet
We zetten de werkgroep Veilig Uitgaan door met politie, OM, gemeente en horeca.
Voor het vergroten van de veiligheid en het gevoel van veiligheid in de horeca werken we samen via het landelijk Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Dit centrum biedt een aantal aanwijzingen en handleidingen voor horeca, politie en gemeente voor een vruchtbare samenwerking.
We bieden de juiste steun en perspectief maar ook begrenzing aan inwoners die dat nodig hebben en we helpen daarmee criminaliteit te voorkomen en overlast te beperken.
Inzet
We houden zicht en grip op uiteenlopende individuele multiproblematiek via de samenwerkende procesregisseurs. Casuïstiek met een hoog veiligheidsrisico of met strafrecht wordt opgepakt via het zorg- en veiligheidshuis, waarin de partners in het straf-, veiligheids- en zorgdomein een gezamenlijk plan maken.
Uitvoeren van de pilot Ketenveldnorm (de ‘levensloopaanpak beveiligde zorg’ genoemd).
Samen met Veilig Thuis, Raad voor de kinderbescherming en Jeugdbescherming pakken wij huiselijk geweld en kindermishandeling snel en effectief aan. Hierin streven we naar een integrale benadering conform het landelijke Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming.
Uitvoeren van het project Rising Stars: aanpak van criminele jongeren die nu onder de radar blijven, die klein beginnen maar snel doorgroeien naar de zware criminaliteit.
Vormgeven van het project ‘LSI-Thema Wijkgerichte Aanpak Waterkwartier: ondersteunen en handhaven met de menselijke maat’.
Wij blijven samen met de zorg- en veiligheidspartners werken aan de vastgestelde aanpak van personen met onbegrepen gedrag. We focussen daarbij vooral op preventie.
Wij benaderen overkoepelende zorg- en veiligheidsvraagstukken integraal via de regionale bestuurlijke ‘stamtafel zorg en veiligheid’.
We verrichten de verkennende onderzoeken in gemelde zorgwekkende situaties in het kader van de Wet Verplichte GGZ (WVGGZ).
Deze pagina is gebouwd op 11/10/2022 11:10:39 met de export van 11/10/2022 11:03:35