Product 630 Jeugdzorg in natura
Sterke eerste lijn
Doel
- Ondersteuning en zorg zetten we in als het echt nodig is. Zo licht als mogelijk, maar intensief en duurzaam als het moet. Een sterke eerste lijn is daarvoor essentieel. We steven naar een toegang voor jeugdhulp met deskundigheid, casus- en procesregie en een brede blik.
Inzet
- Lichte hulpverlening laagdrempelig en vrij toegankelijk vormgeven. Daarmee voorkomen we onnodig medicaliseren van opvoed- en opgroeiproblematiek en komt er meer tijd en ruimte voor kinderen met complexe problematiek. In 2023 beschikt de gemeente Zutphen over een team van zorgaanbieders die gezamenlijk vorm en gestalte geven aan lichte jeugdhulp. Dit aanbod is laagdrempelig, vrij toegankelijk (na triage) en beschikkingsvrij. Het team werkt vindplaatsgericht en is daar waar de inwoner is, op scholen, bij de huisarts en in de wijk.
De gemeentelijke toegang Jeugd richt zich op het regievoeren bij complexe casuïstiek en blijft verantwoordelijk voor de toegang en toeleiding naar het specialistisch aanbod in het vrijwillig kader.
- Systeemgericht en integraal werken versterken. Om de gemeentelijke toegang toe te rusten op de toenemende complexiteit van casuïstiek wordt op projectmatige wijze gewerkt aan professionalisering van Team Jeugd. In een tweejarig ontwikkelplan geven we gestalte aan het verduidelijken van rollen en taken, zijn consulenten toegerust om regie te voeren, zijn werkprocessen geoptimaliseerd, is er uitvoering gegeven aan het deskundigheidsplan en is er meer sturing mogelijk door monitoring en normeringen.
- Samenwerking met de jeugdbeschermingsketen optimaliseren. De jeugdbeschermingsketen doet een steeds groter appèl op de ondersteuning van de gemeentelijke toegang Jeugd. Taken die eerder door Veilig Thuis en de jeugdbeschermingsorganisaties werden uitgevoerd verschuiven naar de gemeente. Dit zorgt voor een toenemende uitdaging voor samenwerking en regievoering op complexe zorg.
- De toegangsteams Jeugd en Wmo verder trainen in de aanpak van huiselijk geweld van 0-100 jaar en trainen in het opstellen en monitoren van veiligheidsplannen.
- Een nieuwe werkwijze voor het meten van cliënttevredenheid ontwikkelen. Ook betrekken we ervaringsdeskundigen bij het tussentijds evalueren van beleid.
Verbetering intensieve jeugdhulpverlening
Doel
- Kwalitatief goede en betaalbare zorg, kostenbewust, met minder regelgeving.
Inzet
- Bij complexe zorgvragen staan veiligheid (zie ook eerste lijn) en het gedachtegoed ‘voor elk kind een thuis’ voorop. We faciliteren de beweging om met zorgaanbieders te komen tot meer passende zorg, minder uithuisplaatsingen en minder kinderen in residentiële jeugdvoorzieningen. Dat doen we door in te zetten op bijvoorbeeld intensieve ambulante ondersteuning thuis en plaatsing in gezinshuizen en pleeggezinnen, en waar nodig op te schalen naar het regionaal expertteam.
- Met de Zorgregio Midden IJssel Oost Veluwe werken we aan de optimalisatie van de inkoop van Jeugd- en Wmo voorzieningen. In 2023 nemen we een besluit over de inkoopstrategie voor de komende jaren. De Landelijke Hervormingsagenda Jeugd speelt een rol bij de overwegingen hierbij.
- Lokaal zetten we in op het verder professionaliseren van contractmanagement, toezicht, budgetsturing en strategisch partnerschap voor transformatie. Daarbij willen we onnodige regelgeving en administratieve lasten voorkomen, en gaan we in gesprek met aanbieders waar twijfels of signalen zijn.
- De budgetten voor zorg in natura (geïndiceerd) en preventie zijn communicerende vaten. Deze budgetten kunnen flexibel worden ingezet om een verschuiving van maatwerk naar een algemene voorziening te realiseren.