We zetten in op een stevige structuur van algemene voorzieningen, waarmee de inzet van maatwerk wordt verminderd. Dit houdt in: het versterken van de sociale basis, inclusief steun voor vrijwilligers en mantelzorgers.
We willen toe naar een verdeling van 70% geïndiceerd maatwerk en 30% algemene voorzieningen (van 76% en 24% op dit moment) en naar een budget neutrale inzet.
Met het oog op de vergrijzing zetten we in op een optimale woonzorgomgeving die bijdraagt aan het voorkomen van achteruitgang en het verminderen van kwetsbaarheid. We faciliteren dat inwoners zich tijdig kunnen voorbereiden op het ouder worden.
We willen meer ontmoetingsplekken creëren in de wijk.
Inzet
We zetten in op algemene voorzieningen in de gemeente Zutphen met behulp waarvan inwoners met een hulpvraag en hun mantelzorgers zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen, zonder dat zij hiervoor een indicatie nodig hebben.
We onderzoeken wat er nodig is om vrijwilligers en mantelzorgers beter in positie te brengen en te ondersteunen, en hoe we dit kunnen uitvoeren.
We pakken de regierol verder op om samen met onze maatschappelijke partners voorliggende zorg en ondersteuning te bieden die aansluit bij wat de doelgroep nodig heeft. Dit doen we door afstemming met het Wmo Team en door middel van de zogenaamde thematafels waarbij we in gesprek zijn met onze sociale partners over de thema’s eenzaamheid, dementie en gezondheid.
We onderzoeken in welke behoeftes van de doelgroep het aanbod nog niet voldoende voorziet, versterken waar nodig het bestaande aanbod en ontwikkelen nieuw (innovatief) aanbod.
Aangaande eenzaamheid richten we ons op het vergroten van de bewustwording en bespreekbaarheid van het thema en op het verbinden van organisaties. Hiermee beogen we dat problematiek eerder wordt gesignaleerd, inwoners succesvol worden doorverwezen en dat organisaties (meer) initiatieven starten die voorzien in een lokale behoefte voor ontmoeting.
Samen met inwoners, maatschappelijke partners en relevante beleidsterreinen werken we toe naar een woonzorgvisie per 2024 (dit wordt een wettelijke verplichting). Deze woonzorgvisie wordt onderdeel van de nieuw op te stellen woonvisie.
We denken mee aan de totstandkoming van een nieuwe Omgevingsvisie en nemen de behoeften van de inwoners voor ontmoetingsplekken in de openbare ruimte daarbij mee.
We ondersteunen kinderboerderij de Schouw en de Kaardebol.
Volksgezondheid
Doelen
We willen een gemeente zijn waar mensen in een gezonde leefomgeving wonen, waar de gezondheidsverschillen kleiner worden en waar een gezonde leefstijl steeds meer vanzelfsprekend wordt.
We willen dat bij de jeugd het gebruik van alcohol, drugs, roken en overgewicht afneemt in de periode t/m 2025.
Inzet
We werken samen met onze partners aan de uitvoering van de Nota Lokaal gezondheidsbeleid. Deze betrekken we ook bij de op te stellen Omgevingsvisie.
In het kader van het Lokaal Preventieakkoord werken we samen met organisaties en inwoners aan preventieactiviteiten op het gebied van alcohol, drugs, roken en gezond gewicht.
We ontwikkelen, samen met het ziekenhuis en andere zorgpartners een gezamenlijke visie voor de vormgeving van een duurzaam zorglandschap (zorgbehoefte, sluitende aanpak in de zorgketen en zorg als werkgever in relatie tot onderwijs). We gaan in 2023 een verkenning doen en in 2024 beginnen met de uitvoering daarvan.
Deze pagina is gebouwd op 11/10/2022 11:10:39 met de export van 11/10/2022 11:03:35