Doelstellingen
Financieel in Balans, financiën op orde houden, interne beheersing
Belangrijkste uitgangspunt en voorwaarde ook voor 2023 en de jaren daarna is dat de uitgaven de inkomsten niet overschrijden. Ook moeten we alert blijven om mogelijke negatieve gevolgen van de herverdeling van het gemeentefonds het hoofd te kunnen bieden.
Niet alleen in de begroting, maar ook in de uitvoering gaan we zorgvuldig en verantwoord met ons geld om. Dat vraagt om een actueel inzicht in de inkomsten en uitgaven zodat we duidelijke keuzes kunnen maken over de besteding van de beperkte financiële middelen.
Doorontwikkeling organisatie, de juiste mens op de juiste plek
Om de ambities vanuit het coalitieakkoord uit te kunnen voeren en te realiseren is een doorontwikkeling en professionalisering van de organisatie nodig. Het is belangrijk dat medewerkers in staat zijn hun huidige rol in de organisatie goed te vervullen en dat ze zich ook ontwikkelen naar rollen die in de toekomst gevraagd gaan worden. De huidige tijd vraagt van medewerkers, teams en de organisatie als geheel om continue bezig te zijn met het aanpassen aan nieuwe mogelijkheden en nieuwe vraagstukken. Dit vraagt om een investering in de ontwikkeling van medewerkers maar ook een investering als het gaat om de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers.
Directie en teamleiders werken aan het beter sturen in de organisatie op prioriteiten, de inzet van middelen. De volgende drie kernprincipes blijven hierbij centraal staan:
- we gaan integraal aan de slag (we kijken verder dan ons eigen werk, team, domein en gemeente).
- we werken van buiten naar binnen.
- we nemen onze verantwoordelijkheid.
Door de krapte op de arbeidsmarkt is het belangrijk dat we onze positie als aantrekkelijke werkgever verstevigen. Hier horen moderne en marktconforme arbeidsvoorwaarden bij. Een krappe arbeidsmarkt in combinatie met vergrijzing leidt tot een grotere mobiliteit. Deze mobiliteit biedt kansen om nieuwe getalenteerde medewerkers aan te trekken maar vormt ook een uitdaging voor de functies waarbij de arbeidsmarkt krap is.
Beter omgaan met gegevens en informatie
Informatieveiligheid
Informatieveiligheid vraagt continue aandacht en doorontwikkeling. Zowel op technisch als op organisatievlak. In 2023 zetten wij verder in op autorisatiemanagement om daarmee de complexiteit en kwetsbaarheid van gemeentelijke systemen beter te kunnen beheersen. Met verbetering op Identity en Access Management (IAM of IdM) management voldoen we onder andere om aan vereisten van de ENSIA audits.
Daarnaast laten we structureel, jaarlijks terugkerend onze ICT-omgeving actief testen op kwetsbaarheden, lees hacks, door middel van pentesten, die zowel bedreigingen van buitenaf als van binnenuit testen. De bevindingen van deze testen volgen wij actief op om zo onze ICT-omgeving veiliger te maken.
Bewustwording rondom informatieveiligheid is een continu proces waar we ook in 2023 aandacht aan zullen geven.
Digitale dienstverlening
Doorontwikkeling van zaakgericht werken is voor verbetering naar een efficiënte en eenvoudigere digitale dienstverlening noodzakelijk.
Huisvesting organisatie
We houden met de plannen voor de huisvesting van onze organisatie rekening met de doorontwikkeling van onze organisatie, onze toekomstige manier van samenwerken, met of voor inwoners, bedrijven en instellingen. Dit vraagt een goede aansturing van ons facilitair bedrijf en een visie op dienstverlening waarbij we ook oog hebben voor duurzame inkoop van energie, verduurzaming van onze huisvesting en aandacht hebben voor mobiliteitsvraagstukken.