Zorgen en samenleven

Ambitie

Ambitie

Een sterke inclusieve samenleving

We gaan uit van de kracht van onze inwoners en blijven inzetten op een sterke inclusieve samenleving. De gemeente Zutphen is voor iedereen een veilige en gezonde plek om te wonen, te werken, te sporten en naar school te gaan. Niemand wordt gediscrimineerd op grond van afkomst, huidskleur, seksualiteit, gender, leeftijd, geloof of het hebben van een beperking. Onze inwoners zijn zelfredzaam en krijgen hulp dichtbij huis.
We gaan door met de transformatie van ‘zorgen voor’ inwoners naar ‘zorgen dat’ inwoners in staat zijn om voor zichzelf en elkaar te zorgen (Strategische visie sociaal domein Zutphen). De gemeente Zutphen stimuleert inwoners, verenigingen, vrijwilligers en buurten om actief op te pakken wat zij zelf kunnen. Wij koesteren de dynamiek in de wijken, in de eigen netwerken van inwoners en andere partijen en in de gemeente als geheel. Daarbij streven we naar kansengelijkheid en sociale samenhang in de wijken, waar mensen elkaar kennen, helpen en opzoeken. Preventie, het voorkomen dat problemen ontstaan of verergeren, is het sleutelwoord. Daar waar het inwoners in hun netwerk, in de buurt of daarbuiten zelf niet lukt, ondersteunen wij. Onze grondhouding is werken vanuit de inwoner, integraal en gebiedsgericht.
Dat zien we terug in onze ambities:
Jeugd en jongeren: Voor de meeste kinderen en jongeren is Zutphen een fijne gemeente om op te groeien, met groene speelplekken, een veilige buurt, goed onderwijs, levendige sportverenigingen en een breed aanbod aan cultuur. Tegelijkertijd zijn er nog te veel kinderen die niet in een veilige omgeving opgroeien en om verschillende redenen vastlopen in hun ontwikkeling. Mede door corona is de tweedeling onder onze jeugd groter geworden. In het coalitieakkoord zijn daarom de volgende doelen opgenomen:

  • De vernieuwing in de jeugdzorg bestendigen; de koers die met het beleidsplan jeugd 2021-2024 is ingezet naar een primaire focus op het versterken van de pedagogische samenleving en preventie voortzetten;
  • Onnodige regelgeving voorkomen; heldere afspraken met zorgaanbieders, overgang van 18- naar 18+, integrale aanpak om de leefsituatie van multiprobleemgezinnen te verbeteren;
  • Goede uitvoering van de Jeugdwet; kwalitatief goede en betaalbare zorg voor wie dat nodig heeft, met toereikende middelen van het rijk;
  • Kindvriendelijke gemeente; ieder kind krijgt de kans zich maximaal te ontplooien, kansengelijkheid en veilige buurten om te spelen;
  • Jongeren binden aan de gemeente; wonen, werk, cultuur, veiligheid en respect voor diversiteit. Kunnen zijn wie je bent.

Hulp en welzijn: In de gemeente Zutphen heeft iedereen recht op een veilige plek en de mogelijkheid een toekomst op te bouwen. Dit is de ambitie uit het coalitieakkoord 2022-2026 die we komende jaren gaan realiseren.  We spelen daarbij in op een toename van inwoners met een hulpvraag door vergrijzing, corona, wachtlijsten bij professionele hulpaanbieders en de wens om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Hiermee continueren en intensiveren we de lijn die de afgelopen periode is ingezet. Dit bestendigen we in het beleidsplan Welzijn.
De komende jaren zetten we in op toegankelijke, adequate en betaalbare ondersteuning en we gaan verder met het versterken van contractmanagement en het optimaliseren van (regionale) inkoop. Daarbij streven we naar minder bureaucratie en handelen we vanuit het perspectief van de inwoner.
Gezondheid: Iedere burger heeft recht op goede gezondheid, een gezond leven en tijdige, toegankelijke, betaalbare en goede zorg. Een gezonde leefomgeving is een leefomgeving die bewoners als prettig ervaren, waar gezonde keuzes gemakkelijk en logisch zijn. We hebben aandacht voor gezondheidsbescherming en gezondheidsbevordering, en voor zorg als economische kans.
Vergroting financiële zelfredzaamheid: Onze armoede aanpak is gericht op preventie en het voorkomen van schulden. We komen in actie op de manier waarmee de persoon het meest en het snelst geholpen is. We hebben speciale aandacht voor gezinnen die moeilijk rondkomen. We streven naar actieve integratie van vluchtelingen.

Sport: Alle inwoners van Zutphen worden geïnspireerd om te sporten en/of in beweging te zijn/komen. Sporten, bewegen en het verenigingsleven in het algemeen zijn van groot maatschappelijk belang. Zij hebben een positieve invloed op de gezondheid van inwoners, het verkleinen van de eenzaamheid, het ontwikkelen van talenten, het vergroten van een maatschappelijk vangnet en hebben daarnaast een preventieve werking op vele vlakken binnen het sociale domein.

Veiligheid: Bewoners en instanties zorgen samen dat het zo veilig mogelijk is in Zutphen en Warnsveld. Uit onderzoeken blijkt dat de inwoners een afname zien in criminaliteit en zich veiliger voelen. Dat moeten we zo houden en waar het kan verbeteren. Hiervoor werken we samen met politie en justitie, omliggende gemeenten, organisaties, ondernemers en inwoners.

Integrale afstemming sociaal domein

De Strategische visie sociaal domein is de kapstok voor het realiseren van de opgaven in het sociaal domein. De vier leidende principes daarbij zijn: een verantwoordelijke samenleving, focus op preventie, dichtbij de inwoner en zo effectief en efficiënt mogelijk.
De belangrijkste wetten binnen het sociaal domein zijn de Participatiewet, de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening, de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet. Veel inwoners hebben hiermee te maken. In de uitvoering hebben we integraliteit, samenwerking en afstemming hoog in het vaandel staan. We streven naar een domeinoverstijgende aanpak.
De onderwerpen die we in 2023 integraal en sociaal domein breed oppakken zijn:

Inclusie en regenboogbeleid

Doel

  • In Zutphen is iedereen gelijk en doet iedereen mee. Jong en oud. En dat dragen we uit. Daarmee dringen we racisme, discriminatie, uitsluiting en vooroordelen terug.

Inzet

  • Zutphen draagt actief uit een regenbooggemeente te zijn, met bijbehorend beleid. In samenspraak met relevante belangengroepen, maatschappelijke organisaties en inwoners stellen we een ‘inclusie agenda’ op. Het Discriminatiemeldpunt laagdrempeliger maken, maakt hier onderdeel van uit.

Doorbraakmethode bij multiproblematiek

Doel

  • We tonen lef in het gebruik van de doorbraakmethode voor multiproblematiek.

De doorbraakmethode biedt ondersteuning aan huishoudens met complexe problematiek  waar een teveel aan hulp en steun juist contraproductief werkt. Deze methode geeft weer zicht op de uitweg, onder andere door zelfregie en een integrale aanpak.

Inzet

    • We gaan deze methodiek verder uitrollen en er op inzetten dat élke consulent in de geest van deze methode werkt, zodat élke inwoner van Zutphen hiervan kan profiteren.

Meldpunt aanpak multiproblematiek

Doel

  • Voorbereiding van de implementatie van de Wet aanpak multiproblematiek in het sociaal domein (Wams) die naar verwachting in 2024 van kracht gaat. De wet maakt het juridisch mogelijk om voor multiproblematiek een gemeentelijk meldpunt in te richten en om persoonsgegevens te delen.

Inzet

  • Opstellen projectplan meldpunt problematiek

Wijkgericht werken (zie ook programma 1)

Doelen

  • Elke wijk heeft een passende wijkorganisatie, een wijkcentrum of een ontmoetingsplek, waar inwoners terecht kunnen voor vragen en advies, voor ondersteuning van een goed idee, waar statushouders begeleiding kunnen krijgen en wijkgenoten elkaar kunnen ontmoeten.
  • Wij willen goed samenwerken met inwoners en hen een belangrijke rol geven bij ontwikkelingen die plaatsvinden in de gemeente, in hun wijk en buurt.

Inzet

  • Verdere duiding wijkgericht werken; verkenning van huidige wijze van dienstverlening  naar wijk- of gebiedsgericht werken. Ontwikkelen van kaders voor wijkbudgetten en subsidies.
Deze pagina is gebouwd op 11/10/2022 11:10:39 met de export van 11/10/2022 11:03:35